Een product moet wettelijk bezien inderdaad voldoen aan hetgeen er op de verpakking staat, en zo moet een kan XXX olie ook voldoen aan de specificatie(s) die op de verpakking vermeld word(en).
De vraag die daar bij mij bij opkomt is in hoeverre een bedrijf dat geen naam te verliezen heeft (en als het een “wazig merk” betreft misschien geeneens te traceren is) de aldus gedane beloften ook daadwerkelijk na komt, vooral omdat een directe link tussen mechanische schade en olie kwaliteit, en dus hun aansprakelijkheid, meestal heel moeilijk te bewijzen is.
Waar je verder ook rekening mee moet houden is dat die vermelde specificaties enkel een minimum kwaliteit garanderen, en dat oliën van de betere fabrikanten de op de kan vermelde specificaties meestal ruimschoots overtreffen.
En tot slot moet je jezelf dan ook nog realiseren dat jij de techniek mogelijk veel extremer belast dan wat de autofabrikant voorzien heeft, en dat je dus ook wel eens meer oliekwaliteit als het minimaal voorgeschrevene nodig kon hebben om de zaak heel te houden
Het grote probleem blijft dat het gebruik van “ondermaatse”olie zich altijd pas op de lange duur wreekt, en dat het verband tussen mechanische schade en gebruikte olie vaak heel lastig te leggen is.
Agip heb ik in de 90 QO een tijdje gebruikt, Sint 2000 was namelijk de in het boekje voorgeschreven olie, maar daar was destijds knap lastig aan te komen.